Wandelen en struinen

Wandelen

De wandelroutes door de Lingewaalse kernen en het buitengebied vormen een bron van inspiratie. De IJsvogelroute door Asperen en het uitgestrekte buitengebied laat u bijvoorbeeld kennismaken met zeldzame vogelsoorten. Wandelt u de Klaproosroute door Herwijnen dan kunt u zomaar een ooievaar tegenkomen. De Orchideeënroute in en rond Heukelum is een parel van natuur en cultuur. De Dotterbloemroute te Spijk leidt u door het prachtige Lingebos en de Oranjetiproute te Vuren is een waar genoegen voor een ieder die geïnteresseerd is in de historie van het gelijknamige fort. U kunt het wandelrouteboekje kopen bij de toeristische informatiepunten in Lingewaal. U kunt het routeboekje ook downloaden.

Waterlinieroute

Het Waterliniepad is een lange afstandswandeling (LAW) van 180 km. De route is een wandeling langs de verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tijdens de wandeling passeer je diverse forten en waterwerken zoals dijken en sluizen. Fort Vuren is een mooie plek om even uit te rusten tijdens de wandeling en te genieten van een kopje kofiie in de Fortwachterij. Voor meer informatie over deze lange afstandswandeling Waterliniepad kunt u terecht bij  de website van Wandelnet.

Asperen - Lopen langs linies

Fort Asperen en Fort bij de Nieuwe Steeg liggen tegenover elkaar aan de Linge. De wandeling tussen deze forten gaat over de oude waaiersluizen en via de grasdijk langs de rivier. U loopt lang Fort bij de Nieuwe Steeg, ook wel bekend als Geofort, het beste kindermuseum van de wereld. Zeker een bezoekje waard. Over rustige weggetjes loopt u daarna richting de Nieuwe Zuiderlingedijk. Aan de dijk zie je een reeks batterijen, groepsschuilplaatsen en een inundatiesluis. De zompige graspaden onderlangs de dijk zijn verrassend mooi. Je loopt hier door ruig terrein, waar goede wandelschoenen en een lange broek op zijn plaats zijn.

Dwalen door de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Deze dwaalroute brengt je langs spannende plekken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Generaal Kraijenhoff neemt u mee naar het Geofort, laat de schootsvelden zien en vertelt over de waaiersluizen. U vindt deze route terug in de BeleefRouteApp. Deze is gratis te downloaden in de App Store of Google Play.

Klompenpad (Vurensche Polderpad)

Het Vurensche Klompenpad gaat door weilanden en inundatievelden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het Klompenpad is Het Waterliniepanorama opgenomen. De route begint bij de parkeerplaats ten zuiden van Fort Vuren. De route is voorzien van een rode marketing in de vorm van een klomp.

Struinen

Wandelen door kruiden- en bloemrijke uiterwaarden, over grasrijke paden, rivierduinen en zandstranden, stenmen keilen over het water, onderweg een veldboeket plukken, halfedelstenen als agaat zoeken en luisteren naar de golven die aanrollen op de oevers van de Waal. Dat is struinen door de uiterwaarden! Op delen waar de uiterwaarden niet toegankelijk zijn voor wandelaars gaat de struinroute verder over of langs kronkelende dijken en langs typische rivierdorpen. Een van de struinroutes loopt van Waardenburg / Vuren naar Fort Loevestein / Zaltbommel.

Het boekje met de struinroutes kunt u bestellen via de webshop van Uit®waarde.

Voetveren

In de zomermaanden kunt u met de Gorinchemse voetveren varen tussen Fort Vuren, Slot Loevestein, de gezellige vestingsteden Gorinchem en Woudrichem en het Brabantse dorp Sleeuwijk. De twee veren hebben een ruime capaciteit voor voetgangers en fietsers waarmee zowel recreatieve reizigers als diegene die vanwege werk, studie of boodschappen naar de overkant gaan worden overgezet. Tussen Brakel en Herwijnen vaart de veerdienst het hele jaar door.

Bekijk het vaarschema van het voetveer tussen Heukelum en Oosterwijk (Leerdam) op de website van Stichting Uit®waarde.

Wandelnetwerk Rivierenland

De wandelroutes in Lingewaal zijn onderdeel van het Wandelnetwerk Rivierenland. Op verschillende locaties in de regio zijn officiële startpunten. Bij een startpunt vindt u een informatiepaneel met daarop meer informatie over de wandelroutes die vanaf dat punt starten. In Lingewaal zijn er drie startpunten: