Veilig wonen

Burgernet

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente.
Wilt u ook een actieve rol spelen bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving? Meld u aan via de website van Burgernet.

Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling helpt mensen om burenruzies op te lossen. Getrainde vrijwilligers, de buurtbemiddelaars, luisteren naar het verhaal van beide partijen. Ze geven zelf geen oordeel. Buurtbemiddelaars begeleiden het contact tussen u en uw buren. Ze proberen de ruziƫnde partijen weer aan de praat te krijgen en hen zelf een oplossing te laten bedenken. Een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. Zo is de kans kleiner dat een probleem zich in de toekomst opnieuw voordoet.

Als u voor Buurtbemiddeling in aanmerking wilt komen, kunt u contact opnemen met de politie, Kleurrijk Wonen (voor huurders), de gemeente of rechtstreeks met Elk Welzijn, de uitvoerende instantie die bepaalt de melding in aanmerking komt voor Buurtbemiddeling:
T: 0345 - 51 52 27
E: buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl 
Twitter: @Elk_bemiddeling
Meer informatie: www.problemenmetjeburen.nl
Direct buurtbemiddeling aanvragen

Inbraak

Een inbraak in uw woning levert niet alleen materiĆ«le schade op, maar ook psychische schade. Het geeft een onveilig gevoel en niemand wil zich onveilig voelen in zijn eigen huis. In een woning met een Politiekeurmerk Veilig Wonen is de kans op inbraak 90% kleiner dan in woningen zonder het keurmerk. En dat is een geruststellende gedachte. Om dit keurmerk te krijgen moet uw huis aan bepaalde voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van verlichting en het hang- en sluitwerk van ramen en deuren. Als u uw woning heeft laten aanpassen door een erkend PKVW-bedrijf, kunt u het certificaat PKVW aanvragen. Dit keurmerk blijft tien jaar geldig. Kijk op de website van Politiekeurmerk voor meer informatie.

Brand

Brand, iets waaraan we liever niet denken. Want zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Gelukkig kunt u met een paar simpele maatregelen brand voorkomen. Of als het toch mis gaat, de schade beperken. Lees alles over brandveiligheid in en om uw huis, op vakantie en op uw werk op de website van de Brandweer Gelderland-Zuid.

Discriminatie

Voelt u zich ongelijk behandeld of gediscrimineerd? Bent u getuige geweest of wordt u wellicht beschuldigd van discriminatie? Bij Ieder1Gelijk, het Bureau Gelijke Behandeling Gelderland-Zuid, kunt u discriminatie melden of een klacht indienen. Een vaste contactpersoon ondersteunt u dan bij het zoeken naar een oplossing voor uw probleem. Ook bij vragen over discriminatie en ongelijke behandeling en het voorkomen en bestrijden ervan kunt u contact opnemen met Ieder1Gelijk. Kijk voor meer informatie op de website van Ieder1Gelijk of doe direct een melding via het meldingsformulier op de website.

Verslaving

Voor veel mensen is het drinken van een glaasje wijn bij het eten of het surfen op het internet een gezellige gewoonte of een hobby. Toch kan het gebruik uit de hand lopen en een serieus probleem vormen; verslaving. Voor mensen met een verslaving is er IrisZorg. IrisZorgt helpt mensen die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld drugs, alcohol, gamen, gokken of internet en zorgt daarnaast voor begeleiding van ouders en naasten. Meer informatie vindt u op de website van IrisZorg.