Rondom het water

Zwemmen

Zwemliefhebbers kunnen terecht bij de zwembaden De Wiel in Asperen, De Zandput in Herwijnen, De Rietput in Heukelum of in de recreatieplas in het Lingebos tussen Spijk en Vuren.

Zwemmen in de rivier de Waal is niet toegestaan vanwege de grote risico’s die u als recreant loopt. Passerende schepen veroorzaken een verraderlijke onderstroom en wervelingen langs de oevers. U kunt als zwemmer makkelijk worden meegezogen door de stroming. De overgang naar de vaargeul is vaak steil en glad. Ook langs de kustwateren kan gevaar op de loer liggen. Daar waar grote schepen dicht langs de stranden varen kan golfslag of oeverzuiging voor gevaar zorgen. Zelfs de beste zwemmer kan hierdoor in de problemen komen of zelfs verdrinken. Wilt u meer tips over veilig zwemmen, kijk dan op de website van de Provincie Gelderland.

Kwaliteit zwemwater

De provincie Gelderland houdt de waterkwaliteit bij tijdens het zwemseizoen, van 1 mei tot en met 30 september. Als er iets met een zwemplaats of de waterkwaliteit aan de hand is, dan leest u daarover op deze pagina op de website van de Provincie Gelderland.

Varen

Ingeklemd tussen de Linge en de Waal is Lingewaal een waterrijke gemeente. Waar de Waal voornamelijk door de professionele binnenvaartschepen gebruikt wordt en veel veranderingen ondergaat, is de Linge met zijn oevers, uiterwaarden, rietkragen, grienden en moerassen een groot waardevol natuurgebied.

Kanovaren en roeien

De Linge is een populaire kano-rivier. Natuurlijk kunt u hier met uw eigen kano varen, maar u kunt er ook één huren bij de kanoverhuurbedrijven. Langs de Linge zijn eenvoudige voorzieningen om even te pauzeren. Hieronder staan een aantal aanlegplaatsen en kanosteigers aan de Linge in de omgeving van de gemeente Lingewaal beschreven. De beschrijving volgt het zgn. bevaarbare gedeelte van de Linge, stroomafwaarts van Geldermalsen naar Gorinchem.

 • Geldermalsen: Aan de zuidoever is direct voor de brug een passantenhaven gelegen met kanosteiger waar u kunt pauzeren en die als begin- en eindplaats te gebruiken is.
 • Landgoed Mariënwaerdt: Aan de noordoever, aan het begin van het bos, is een grasland met een zanderige oever die gebruikt kan worden als kanorustplaats.
 • Beesd: Aan de noordoever, direct na het viaduct van de A2, is een passanten- en kanosteiger die als rustplaats gebruikt kan worden.
 • Beesd: Aan de noordoever, direct na de Blauwe Huisbrug, is een kanorustplaats.
 • Gellicum/Rhenoy: Tegenover Rhenoy, aan de zuidoever in de inham bij het witte zomerhuisje met de treurwilg, is een kanorustplaats. U kunt hier wel een kano te water laten of aan land halen, maar u kunt hier geen geparkeerde auto achterlaten tijdens een kanotocht. Aan de Lingedijk vindt u café de Remketting.
 • Asperen: Voorbij de sluis, aan de zuidoever onderaan de stadswal ter hoogte van de informatiepanelen, zijn een passantensteiger en kanorustplaats. In de zomer is hier een toilet aanwezig.
 • Leerdam: Aan de noordoever, in de haven onder aan de stadswal, is een kanorustplaats.
 • Heukelum/De Galgewaard: Aan de loswal (zuidoever) te Heukelum zijn passantenplaatsen gelegen, terwijl hier tegenover, aan de noordoever op De Galgewaard, passantenplaatsen en een kanorustplaats zijn gesitueerd. De kanosteiger is als begin- en eindpunt te gebruiken. Een toilet en een vuilinzamelstation zijn aanwezig.
 • Arkel/Rietveld: Aan de noordoever, tegenover het dorp Spijk ter hoogte van het fiets- en voetveer, zijn een passantensteiger en een kanorustplaats gelegen.
 • Arkel: Aan de noordoever, voorbij de jachthaven en de kruising met het Merwedekanaal, is een kanorustplaats.
 • Gorinchem: In de binnenstad, vlak voor de sluis in de Lingehaven aan de noordoever, is een kanosteiger die ook als start- en eindpunt te gebruiken is.

Kano huren

U kunt in Lingewaal een kano huren bij Kanoverhuur De Appelgaard in Heukelum, Bloesemhof 12. T. (0345) 631326. Meer informatie vindt u op de website van De Appelgaard.

Rondvaarten

Wie geen inspanning zoekt, kan met een van de rondvaartschepen meevaren die vanaf het bovendek een schitterend gezicht bieden op dorpen, boerderijen en landgoederen in Rivierenland. Vlakbij Lingewaal verzorgt Rederij Leerdam voor rondvaarten op de Linge.

Rederij Leerdam
Lepelstraat 5a
4157 GM Enspijk
T. (0345) 651269

Jachthaven

Passantenplaatsen zijn er in Asperen, De Galgenwaard (in Oosterwijk, gemeente Leerdam) en Buren. Gedurende het seizoen van 1 april tot 1 oktober mag hier over 2 x 24 uur overnacht worden.

Tarieven per overnachting:
Pleziervaartuig <8 m                        € 5,00
Pleziervaartuig 8-10 m                     € 6,00
Pleziervaartuig 10-12 m                   € 7,00
Pleziervaartuig 12-15 m                   € 8,00
Pleziervaartuig >15 m                      € 12,00

Galgenwaard: camperplaats per nacht € 8,00 en electra € 2,00.

In Heukelum vindt u jachthaven De Wiel, waar leden van de haven gebruik van kunnen maken. Meer informatie over jachthavens in de omgeving vindt u op de website van Rivierenland.

Overzetveren

In de Overzetveren app zijn alle grote en kleine van veren in Nederland opgenomen. Van autoveer tot trekpontje. Zowel voor de wandelaar en fietser als ook de automobilist is dit bijzonder handig. Vanaf uw eigen locatie kunt u zoeken of er een veer in de buurt is. Daarbij is aangegeven voor welk vervoermiddel dit veer geschikt is. Veerinformatie en stremmingen zijn doorgelinkt naar de websites van de betreffende veerexploitant. Kortom, een handzame app die zeker niet op uw mobiele apparaat mag ontbreken. De app is gratis te downloaden voor tablet of mobiele telefoon via de App store en Google Play. Kijk voor meer informatie kijk op www.uiterwaarde.nl

Voetveren

In de zomermaanden kunt u met Riveer varen tussen Fort Vuren, Slot Loevestein, de gezellige vestingsteden Gorinchem en Woudrichem en het Brabantse dorp Sleeuwijk. De twee veren hebben een ruime capaciteit voor voetgangers en fietsers waarmee zowel recreatieve reizigers als diegene die vanwege werk, studie of boodschappen naar de overkant gaan worden overgezet. Bovendien sluit de dienstregeling naadloos aan op de trein of bus in de regio. 

Ook vaart in de zomermaanden de Liniepont tussen Werk aan het Spoel (Culemborg), Fort Everdingen en Werk aan de Groeneweg (Houten). Tussen Brakel en Herwijnen vaart de veerdienst het hele jaar door.

Bekijk het vaarschema van het voetveer tussen Heukelum en Oosterwijk (Leerdam) en de Liniepont op de website van Stichting UitRwaarde.

Vervoer vóór en ná gebruik van Riveer: