Particulieren

Wanneer u energiebesparende maatregelen voor uw woning wilt nemen, heeft u hiervoor geld nodig. Sommige maatregelen zijn relatief goedkoop en verdienen zich snel terug, zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Bij andere maatregelen gaat het om grotere bedragen, zoals bij het plaatsten van een warmtepomp of het vervangen van een oud dak voor een nieuw, goed geïsoleerd, dak. 

Energieloket Rivierenland

Geeft u ook een maandsalaris uit aan energie? Dat kan anders! Met isolatie bespaart u geld, is uw huis 's winters warm en 's zomers lekker koel. Zonnepanelen? Ook dat is een goede investering! Lastig? Het energieloket Rivierenland staat voor u klaar.

Ga naar de website van het Energieloket Rivierenland

Subsidieregelingen

Let op: subsidieregelingen hebben een beperkte looptijd. Zorg daarom dat u er op tijd bij bent! Bovendien zijn alle regelingen gebonden aan bepaalde voorwaarden. Controleer deze eerst, voordat u een beslissing neemt en een aanvraag indient.

Maatregelen

Voor sommige maatregelen kunt u gebruik maken van een provinciale of landelijke subsidieregeling. De meeste regelingen vindt u:  

  • Op www.energiesubsidiewijzer.nl;
  • Bij het provincieloket van de provincie Gelderland;
  • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Vanaf 4 januari 2016 kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. In 2016 is € 70 miljoen subsidie beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassa ketel of pelletkachel en de energieprestatie. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten, die vanaf 4 januari 2016 gepubliceerd worden. Voor meer informatie en het aanvragen van de subsidie kunt u terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Andere financieringsmogelijkheden

Komt u niet in aanmerking voor subsidie? U kunt energiebesparende woningaanpassingen ook op andere manieren financieren:

  • Heeft u spaargeld? Dan kan het inzetten hiervan voor het treffen van maatregelen heel interessant zijn. De spaarrente is tegenwoordig zo laag dat het vaak beter is om spaargeld te gebruiken voor energiebesparing. Investering in bijvoorbeeld spouwmuurisolatie levert eenzelfde rendement op als een spaarrekening met twaalf procent rente.
  • Wilt of kunt u geen spaargeld inzetten, dan zijn er verschillende andere financieringsmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de Energiebespaarlening.  Deze lening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds dat met financiële bijdragen van de Rabobank, de ASN Bank en de Rijksoverheid is gerealiseerd. Dankzij de lening hoeft u de kosten hiervoor niet in één keer op te brengen. U kunt de lening afbetalen in maximaal tien jaar, afhankelijk van hoeveel u leent. Bovendien leent u tegen een aantrekkelijke rente. Op de website www.ikinvesteerslim.nl vindt u meer informatie.
  • Behalve de Energiebespaarlening zijn er diverse andere leningen beschikbaar, kijk hiervoor op www.energiesubsidiewijzer.nl of informeer bij uw hypotheekverstrekker voor de mogelijkheden.