Inwoners

Door uw woning energiezuinig te maken, kunt u jaarlijks veel besparen. Dit kan al met kleine aanpassingen. Het is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het klimaat. Voor sommige maatregelen komt u in aanmerking voor een gemeentelijke, provinciale of landelijke subsidie. Hierdoor wordt het financieel nog interessanter.

Energielabel voor woningenEnergielabel voor woningen

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. Er staat bijvoorbeeld informatie op over uw vloerisolatie, ramen en verwarming en u leest in het energielabel hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken. Woningen met een A-label zijn het zuinigst. Woningen die het minst zuinig zijn, krijgen een G-label.

Als woningeigenaar heeft u bij de verkoop, verhuur of oplevering van uw woning een definitief energielabel nodig. Begin 2015 ontvingen woningeigenaren die nog geen energielabel hadden een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid. Dit voorlopige energielabel is een inschatting op basis van de gegevens in het kadaster.

Energielabel definitief maken

Het voorlopige energielabel is een inschatting van de energiezuinigheid van uw woning. U bent verplicht om bij de overdracht van uw woning een definitief energielabel te overhandigen. Heeft u plannen om uw woning te verkopen of te verhuren? Ga naar www.energielabelvoorwoningen.nl en laat hier uw definitieve energielabel vaststellen en registeren. Het definitieve energielabel is tien jaar geldig.

Eenvoudige besparingstips

Alle beetjes helpen, zeker als het om energiebesparing gaat. Door kleine aanpassingen in bijvoorbeeld wassen, douchen en verwarmen kunt u flink besparen. Maar ook het vervangen van oude, energievretende apparaten kan interessant zijn. In de tabel hieronder ziet u welke kleine acties al een besparing kunnen opleveren.

Actie

Indicatie besparing per jaar

Besparing in euro’s per jaar

Zet de verwarming een graadje lager.

100 m3 gas

€ 67,-

Plaats een klokthermostaat.

36 m3 gas

€ 24,-

Apparaten op stand-by verbruikt nog steeds energie. Zet deze zo veel mogelijk volledig uit.

350 kWh elektra

€ 80,-

Vervang gloeilampen door spaarlampen.

32 kWh elektra

€ 7,- per lamp

Kies voor een A++ exemplaar als u een nieuwe koelkast of vriezer nodig hebt.

90 – 275 kWh elektra

€ 20,- tot € 60,-

Koop een waterbesparende douchekop en een doorstroombegrenzer op de wastafelkraan. Let op onnodig lang douchen en draai de kraan tijdens het tandenpoetsen dicht.

9 m3 water en 63 m3 gas

€ 54

Gebruik tochtstrips en borstels.

85 m3 gas

€ 57,-

Ontlucht uw CV-installatie regelmatig

15 m3 gas

€ 10,-

Energiebesparende maatregelen

Door goede isolatie, ventilatie en de juiste energiebesparende installaties kunt u jaarlijks veel geld en energie besparen. De investering die nodig is voor isolatie en de verschillende installaties, verdient u vaak snel terug door een lagere energierekening.

Het kiezen van het juiste pakket maatregelen is belangrijk, omdat de ene maatregel het effect van een andere maatregel versterkt. Wanneer u bijvoorbeeld een zuinige ketel installeert, maar de isolatie van uw huis is niet op orde, dan zal deze investering u veel minder opleveren dan wanneer uw huis wel goed geïsoleerd is.

In de afbeelding hiernaast is voor een aantal maatregelen de gemiddelde besparing aangegeven. 

Benieuwd welke maatregelen interessant zijn voor uw woning? Met de Energiebesparingsverkenner ziet u in enkele stappen de mogelijkheden voor energiebesparing van uw woning. Ook berekent de Energiebespaarverkenner meteen het financiële voordeel. Nieuwsgierig? Controleer uw woning op www.verbeteruwhuis.nl.

Subsidies en financiering

Wanneer u energiebesparende maatregelen neemt voor uw woning, komt u hiervoor soms in aanmerking voor een gemeentelijke, provinciale of landelijke subsidie. Hierdoor wordt het financieel interessant om na te denken over hoe u uw huis energiezuinger kunt maken.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over u duurzaam kunt omgaan met energie en hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken? Kijk dan eens op de websites hieronder.