Fietsen

Lingewaal ligt in een echt fietsgebied en heeft de recreatieve fietser veel te bieden. Plan zelf een fietsroute gebaseerd op het fietsrouteknooppuntensysteem of fiets een kant en klare, gratis themaroute zoals de Lingeroute. Begin je fietstocht bij een FIETSTOP servicelocatie. Het is de plek waar je de auto veilig parkeert en de fietstocht begint met een lekker kopje koffie.

Meimaand Fietsmaand

Mei is bij uitstek de maand waarin veel mensen er met de fiets op uit trekken. Rivierenland is een prachtige regio om per fiets te verkennen. Daarom heeft het Regionaal Bureau voor Toerisme diverse acties opgezet voor deze fietsmaand. Er worden onder meer 10.000 routeboekjes verspreid via recreatieve ondernemers, er zijn gratis routes beschikbaar bij toeristische informatieposten en het netwerk van FIETSTOPs biedt onderweg ondersteuning zoals bandenplaksetjes en oplaadpunten voor e-bikes. Kijk voor meer informatie op de website van Rivierenland.

Fietsroutenetwerk met knooppunten

De regionale fietsroutenetwerken op basis van knooppunten winnen steeds meer terrein in Nederland. Het systeem is gebaseerd op een netwerk van rustige wegen en fietspaden die bij elkaar komen in genummerde knooppunten. Elk knooppunt binnen een regionaal netwerk heeft een uniek tweecijferig nummer. Tussen de knooppunten lopen verbindingsroutes die in twee richtingen bewegwijzerd zijn met zogenaamde tracéborden. U kunt een eigen route samenstellen en zelf het aantal kilometers bepalen. Verdwalen is onmogelijk.

Via de online fietsrouteplanner op de website van Rivierenland stippelt u een traject uit, print u de route en kunt u op pad. Natuurlijk is het ook mogelijk om uw tocht met behulp van een kaart te bepalen. Deze kaart is bij alle infopunten verkrijgbaar en kost slechts € 8,95.

Lingewaalroute (42 km)

De Lingewaalroute is een fietsroute die je door de plattelandsgemeente Lingewaal voert. De gemeente ligt tussen de rivieren de Linge en de Waal en deze route voert je onder andere een stuk over de dijken langs de Linge en door het Middeleeuwse stadje Heukelum. Tijdens de fietstocht rijd je het stadje Heukelum in, waar nog vele 17e- en 18e-eeuwse gebouwen te vinden zijn waaronder statige boerderijen en het voormalige stadhuis. Door de hoge ligging ademt dit Middeleeuwse stadje nog steeds de sfeer van vroeger uit en is zeker een bezoekje waard.
Bij de loswal in Heukelum steek je de Linge over met het voetveer (let op de vaartijden!) en vervolg je de route over de Lingedijk die je de glasstad van Nederland Leerdam binnenvoert. Een bezoek aan het Nationaal Glasmuseum en de Glasblazerij is hier zeker een aanrader. Na Leerdam fiets je richting het eindpunt, hier kun je nog een bezoek brengen aan het stadje Asperen.

Knooppunten: 99 - 98 - 97 - 96 - 95 - 94 - 90 - 01 - 04 - 03 - 25 - 27 - 28 - 26 - 38 - 29 - 32 - 31 - 33 - 34 - 57 - 49 - 99

Lingeroute (70 km)

In april en mei kun je hier volop genieten van de bloesem, waar dit gebied zo om bekend staat. Tijdens de fietstocht passeer je uitbundige boomgaarden en idyllische dijkdorpjes langs de Linge. De Lingeroute; een prachtige fietstocht door Rivierenland. Tijdens deze mooie route fiets je niet alleen langs het water. Je maakt een fietsreis door een prachtig gebied met rietvelden en vele fruitbomen en het karakteristieke stadje Asperen. Hier kun je een bezoek brengen aan Kunstfort Asperen. Dit is zeer de moeite waard. Een plattegrond van de route kunt u hiernaast downloaden.

Knooppunten: 37 - 36 - 33 - 34 - 57 - 48 - 82 - 81 -80 - 54 - 55 - 31 - 60 - 59 - 30 - 53 - 52 - 51 - 97 - 98 - 99 - 49 - 31 - 32 - 29 - 38 - 26 - 39 - 37

Lingelusthofroute (42 km)

U begint deze fietstocht met een prachtige rit over de Diefdijk, met z´n typische rivierenlandschap met boomgaarden en karakteristieke boerderijen. Door de velden komt u via Buurmalsen op het Appeldijkje tussen Tricht en Beesd, vooral in het voor- en najaar (bloesem en appels) een lust voor het oog. Het tweede deel van de route voert langs de Linge, met een kort uitstapje naar landgoed Mariënwaerdt. Hier vindt u veel mooie land-huizen, boerderijen en oude hooischuren. Maar ook het dorp Acquoy en Fort Asperen zijn uw bezoek zeker waard! Een plalltegrond van de route kunt u hiernaast downloaden.

Knooppunten: 40 - 44 - 86 - 85 - 87 - 32 - 89 - 62 - 60 - 31 - 55 - 54 - 80 - 81 - 82 - 48 - 46 - 45 - 44 - 40

Vesting3hoekroute (55 km)

De Vesting3hoek route is een prachtige fietsroute die cultuur, natuur en historie perfect combineert. Je fietst over de dijken door het prachtige rivierenlandschap langs de Maas, Waal en Merwede. Het water oversteken? Geen probleem; de veren liggen klaar om je naar de overkant te brengen.

De route gaat verder door vestingsteden Gorinchem en Woudrichem, Slot Loevestein en Fort vuren. Allen zijn onderdeel van een van de mooist bewaard gebleven verdedigingslinies van Nederland; de Hollandse Waterlinie.

Knooppunten: 50 - 25 - 27 - 28 - 26 - 38 - 29 - 32 - 31 - 49 - 99 - 98 - 97 - 96 - 95 - 01 - 04 - 05 - 20 - 22 - 23 - 24 - 78 - 80 - 52 - 50

Rondje Pontje (65 km)

Water staat centraal bij dit rondje met pontjes. Heerlijk fietsen langs de rivieren en met de verbindingen van veerdienst Gorinchem kun je gebruik maken van alle veren. En met de pont overvaren is eigenlijk altijd leuk! Een dagkaart kost € 8,50 per persoon inclusief (brom)fiets. De dagkaart is geldig op de volgende bestemmingen: Gorinchem, Woudrichem, Sleeuwijk, Werkendam, Hardinxveld, Slot Loevestein, Fort Vuren, Brakel, Herwijnen, Aalst, Veen.

Knooppunten: 25 - 03 - 4 - 01 - 90 - 79 - 77 - 78 - 66 - 07 - 08 - 06 - 19 - 18 - 99 - 64 - 69 - 21 - 22 - 23 - 24 - 78 - 80 - 52 - 50

Geo Gezinstocht (15 km)

Een ideale mix voor een dagje uit met de kids. Een leuke, korte fietstocht door de Betuwe en daarna een verrassend bezoek aan GeoFort; het spannende forteiland waar alles in het teken staat van kaarten en navigatie. Speuren en spelen op een spannend fort!
Bezoek de GeoExperience en ontdek op speelse wijze alles over geografie, cartografie en navigatie. Kijk op de website voor de openingstijden. Tip: bij Geofort mag je gratis parkeren.

Knooppunten: 97 - 98 - 30 - 32 - 31 - 33 - 34 - 57 - 48 - 82 - 99 - 98 - 97  

Monumentenroute

De gemeente Lingewaal kent 145 Rijksmonumenten en 47 gemeentelijke monumenten. Onder de Rijksmonumenten vallen bijvoorbeeld het fort bij de Nieuwe Steeg, fort Vuren, kasteel Heukelum, de kerk in Spijk en de walmuur in Asperen. De veestallen in Spijk zijn een voorbeeld van een gemeentelijk monument.

Veel van de in Lingewaal aanwezige monumenten zijn opgenomen in de Monumentenroute. Een kaart met daarop een mooie fietstocht door de gemeente. Onderweg doet u talloze bijzondere monumenten aan. De routekaart is bij het toeristisch informatiepunt in het gemeentehuis verkrijgbaar voor € 3,-.

Overige fietsroutes

Er zijn daarnaast fietsroutes die u kennis laten maken met de vele gezichten van de regio. Deze routes zijn speciaal samengesteld en gebundeld in de Spannende Geschiedenis app. De app is gratis verkrijgbaar in de App store en de Google Play store. Installeer een route naar keuze en maak er offline gebruik van. Volg de route en krijg alle informatie over de verborgen historische schatten in tekst, foto's en audio of video.

Rivieren Rivalen (70 km)

De Bommelerwaard kent een rijke en spannende geschiedenis, die duizenden jaren teruggaat in de tijd en vele sporen heeft nagelaten. Laat je met deze route meevoeren door deze veelzijdige streek en leer alles over de fascinerende geschiedenis van de Bommelerwaard. De strijd tegen water is een terugkerend element in de fietsroute.

Langs de Waterlinie (56 km)

Laat je meenemen op ontdekkingstocht langs de verdedigingswerken van een van de mooist bewaard gebleven verdedigingslinies van Nederland: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Start- en eindpunt van deze fietstocht is Culemborg, een stad waar de historie spreekt uit elke straatsteen. Je fietst over de dijk langs de Lek naar het westen, met zicht op de uiterwaarden, langs Werk aan het Spoel.

Diefdijklinie (59 km)

De diefdijklinie is uniek. Het bijzondere bouwwerk is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fietsend over de dijken, door de natuur en langs forten beleef je de geschiedenis volop. Ontdek de route en laat je verrassen.

FietsSTOP

FIETSTOPs zijnToeristische Overstap Punten die speciaal ingericht zijn als servicelocatie voor fietsers. Veel van deze handige servicelocaties liggen vlak bij grote doorgangswegen en je kunt er de auto goed, gratis en veilig parkeren. Haal eerst rustig de fiets van de auto af en eet of drink nog even iets voordat je op pad gaat. Daarnaast bieden de FIETSTOPs ook de mogelijkheid om gratis de elektrische fiets op te laden en zelf kleine reparaties uit te voeren. Een goed gevulde reparatiekist staat voor je klaar.

Bij iedere FIETSTOP vind je ook een toeristische infopost, waar je onder andere gratis fietsroutes kunt krijgen. Naast fietsers zijn wandelaars natuurlijk ook van harte welkom! In Lingewaal is er vooralsnog één FIETSTOP:

De Schildkamp
Leerdamseweg 44
4147 BM Asperen
Telefoon 0345 618814

Meer FIETSTOPs volgen binnenkort.

Voet- en fietsveren

In de zomermaanden kunt u met de Gorinchemse voet- en fietsveren varen tussen Fort Vuren, Slot Loevestein, de gezellige vestingsteden Gorinchem en Woudrichem en het Brabantse dorp Sleeuwijk. De twee veren hebben een ruime capaciteit voor voetgangers en fietsers waarmee zowel recreatieve reizigers als diegene die vanwege werk, studie of boodschappen naar de overkant gaan worden overgezet. Tussen Brakel en Herwijnen vaart de veerdienst het hele jaar door.

Bekijk het vaarschema van het voetveer tussen Heukelum en Oosterwijk (Leerdam) op de website van Stichting UitRwaarde.